Banka Kredisi Devir Edilebilir Mi?
Bankalardan kredi başvurusu yapan birey, gerekli tüm sözleşmelerin ve evrakların altına imzasını atarak borcu üzerine almış olduğunu yazılı bir belge ile tesciller. Fakat bazı durumlarda kişiler üstünde olan kredi borcunu devretmek ister. Özellikle konut kredisi alan bireyler evi satmak istediğinde, evi alan kişinin üstüne kredi borcunu devretmek istemektedir. Banka kredisi devredilebilir mi?sorusunu soran kişiler için net bir şekilde bankaların bu duruma izin vermediği ve imkân sağlamadığını söyleyebiliriz. Fakat konut kredilerinde kâğıt üzerinde olmasa bile anlaşmalı bir şekilde borcu devretme imkânı sunulmaktadır. Evinizi satın almak isteyen kişiyle anlaşma sağladığınız takdirde gerekli borcu evinizi satın alan kişiye devredebilirsiniz. Ama borç yasal olarak hala sizin üzerinizde gözükmeye devam edecektir.
Banka Kredisi İptal Edilebilir Mi?
Borcun ödenememesi durumunda banka kredisi iptal edilebilir mi? veya devredilebilir mi? Çekilen banka kredisini iptal etmek mümkündür. Bu konuda kişi haklarını koruyan gerekli kanunlar vardır. Bu maddeler Tüketici Kanunlarında yer almaktadır. Bankanızdan aldığınız krediyi 14 gün içerisinde iptal etme hakkına sahipsiniz. Bu geçen süre zarfı içerisinde bankaya herhangi bir şekilde faiz ödemenize gerek yoktur. Kredinizin toplam tutarını bankaya eksiksiz bir şekilde iade ettiğiniz takdirde talep etmiş olduğunuz krediniz iptal edilmiştir. 14 gün içinde kredinizden vazgeçmeniz durumunda ödediğiniz tüm dosya masraflarını da geri alma imkânına sahipsiniz. Fakat 14 gün süre limitini aşarsanız krediden vazgeçseniz bile işleyen faizi ödemek sorundasınız.
Konut Kredisini Devretmek Mümkün Mü?
Taşınmaz ipotekli bir kredi türü olan konut kredileri kullanıcılarını uzun vadede düşük faiz imkânları ile ev sahibi yapmaktadır. Fakat krediniz her ne kadar uzun vadede veya düşük faizli olsa bile bireyler bazen konut kredisi borcunu devretmek isteyebilir. Peki, konut kredisini devretmek mümkün mü? Evinizi satışa çıkardığınızda evinizi alacak birey ile yetkili makamlar huzurunda sözlü olarak borcu devir etmeniz mümkündür. Ancak her ihtimale karşı konut kredi borcunuzu ipotekli eviniz ile beraber üçüncü kişiye sattığınızda oluşabilecek her türlü sorundan siz mesulsünüz.
Banka Kredisi Ödenmezse Ne Olur?
Banka kredisini devredemeyen veya iptal edemeyen bireyler belirlenen ve kabul ettiği vadede borcu ödemekle yasal olarak yükümlüdür. Peki, banka kredisi ödenmezse ne olur? Kredi borçlarının geciktirilmesi durumunda bankalar yasal yollara başvurabilir ve yasalar aracılığı ile de yaptırımlar uygulayabilir. Kredi borcunuzu ilk geciktirmenizde bankanız kredi notunu belirli olacak şekilde aşağı çeker. Kredi borcunu 90 gün boyunca ödemeyen bireyler hakkında yasal işlemler başlatılmaktadır. Bu yasal işlem süreci başladığı takdirde devreye banka avukatları girerek size banka kredi borcunuzu ödemeniz için son kez bir ihtar gönderilir. Borcu ihtarda verilen süre zarfı içerisinde de ödemeyen bireyler hakkında son çare olarak haciz işlemi başlatılmaktadır.