Bankamatikler Nasıl Çalışır?

0

Bankamatiler Nasıl Çalışır?

Müşterilerin bankaların açık veya kapalı olduğu günün her saatinde para çekebileceği, havale, fatura ödeme işlemleri yapabileceği, EFT ve daha birçok iş yapabileceği elektronik makinedir. Bankamatiğin mucidi Osmanlı Ermenisi Luther George Simciyan‘dır. 1930’larda icat edilen ilk bankamatik Amerika’da fazla rağbet görmediği için kullanımdan kalkmıştır. Tam anlamı ile ATM(Bankamatik) 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firması tarafından Barclaysbank için üretilmiştir. Bankamatik ilk olarak Londra’nın Enfield kasabasında kullanılmaya başlamıştır. Türkiye’de ise ilk kez bankamatik 1982 yılında İş Bankası tarafından kurulmuştu.

 

Bankamatik Nasıl Çalışır?

Üzerinde manyetik özelliğe sahip olan plastik kartlarla işlem yapılabilen bankamatiklerde birçok işlem yapmaya olanak sunar. Bu işlemlere başlamadan önce kart şifresi  istenir ve günümüzde işlemleri hızlandıracak birçok işlem hayatımıza girmiştir. Güvenli giriş sağlanmış oluyor. Zaman içinde olan gelişmelerle beraberinde bankamatiklerden kartsız işlemler yapılabilir.

Sadece Türkiye’de 50 binden fazla ATM (Bankamatik) vardır. Türkçe açılımı otomatik veznedir. Üzerinde manyetik bir banda sahip plastik ATM kartınızı  ATM’nin kart okuyucusuna soktuğunuzda ATM‘nin işi burada başlar. Birinci adımda ATM’nin içinde bulunan iki okuyucudan ilk okuyucu bankamatik kartınızın geçerli bir kart olup olmadığını denetler. İlk adımı geçtikten sonra ikinci adım çalışmaya başlar. İkinci adımda ise bankamatik şifresi ve hesap numarası yer alıyor. Sitem bu iki adımı bankamatik kartınızda olan siyah banttaki iki rakamlı, milyonlarca kodu okuyarak yapıyor. Geldik üçüncü adıma bu adımda ATM size kartınızın şifresini sorar ve şifrenizi geçerli girdiğinizde ATM bankanızın networkuna bağlanarak gerekli talimatları alıyor. Daha sonra makine içindeki kasaya erişim sağlıyor. Vakumla çalışan emme kapakları para çekme işlemi sırasında her seferinde birer banknot taşır ve döner silindir sistemi ile dışarı aktarıyor. Makine para sayma konusunda oldukça dikkatlidir. Her banknot mutlaka makine içindeki silindire sıkıştırılır. Sensörler paranın mürekkep kalınlığını ve paranın boyutlarını hesap eder. Böylece para control edilmiş olur.

 

Bankamatik Kullanımı Güvenilir Mi?

ATM’lerin para dolu olması günümüzde yeni suçları ortaya çıkarsa da bu makineler paraları oldukça güvenilir bir şekilde muhafaza eder. ATM’ler 100 kg’dan fazla çelikten üretilen ve 20 tonluk dış kuvvete dayanıklıdır. Bu açıdan da güvenilirliği ispatlanmıştır. Türkiye’de hemen hemen her şehirde farklı noktalarda bankamatikler hizmetinize sunulmuştur.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.