BaşaBaş Noktası Nedir ?

0

Başabaş noktası, terim olarak pek bilinmeyen fakat günlük kullanımda hepimizin karşılaştığı bir durum. Genellikle firmalar tarafından daha çok kullanılan, üzerine tablolar yapılan bir kar zarar durumunu açıklamaya yardımcı terimdir. Bizim de sık sık yaşadığımız ama terimsel karşılığını bilmediğimiz başabaş noktası nedir, başabaş noktası nasıl hesaplanır?

Başabaş noktası; bir firmanın hesaplanan dönem içerisinde hiç kar etmediğini anlatmaktadır. Firmanın toplam giderleriyle toplam gelirinin eşit olduğu noktadır. Yani günlük dildeki karşılığıyla firmaların ‘kendini döndürdüğü’ durumdur. Bu hesaplamayla kar edilmediği gibi zarar da edilmemektedir.

başabaş-noktasi-nerede-kullanılır
başabaş-noktasi-nerede-kullanılır

Başabaş noktasının hesabı genellikle hedeflenen süre içerisinde yapılan maliyeti çıkartabilmek için ‘kaç ürün satmalıyız’ hesaplarına yardımcı olmaktadır. Tanım olarak aslında bu kadar basit olan bir terimin hesaplama aşaması oldukça karmaşıktır. Başabaş noktasını hesaplamalarında sabit maliyet, değişken maliyet, değişken fiyatlandırma ve yarı değişken maliyet gibi birçok detay işin içine girmektedir.

BaşaBaş Noktası Nerede Kullanılır ?

  • Beklenmeyen gider durumlarında bunu karşılamak için hangi satış miktarına ulaşılması gerektiğinin hesabında
  • İşletmelerin hangi ürünlerin satışından kar edeceğinin analizinde
  • En karlı ürünleri belirlerken
  • Firmanın izleyeceği üretim, satış stratejisi analizinde
  • Hangi satışlarla hedeflenen kar oranına ulaşılacağının hesaplanmasında başvurulmaktadır.

BaşaBaş Noktası Nasıl Hesaplanır ?

Eğer işin içine değişken fiyatlandırma ya da yarı değişken maliyetler girmezse başabaş noktası nasıl hesaplanır sorusunun cevabı oldukça basittir. Başabaş noktasının hesaplanmasında uygulanan genel formül şu şekildedir;

BaşaBaş Noktası= sabit maliyetler / (ortalama birim fiyatı-ortalama birim maliyeti)

Bir tatlı dükkanınız olduğunu farz edelim.

Aylık sabit gider: 1.000 TL (malzeme, kira vs giderleri)

Değişken gider:20 TL (işçilik, arıza durumları vs.)

satış fiyatı: 30 TL

Bu durumda;

1.000/ (30-20)= 100. Ay sonunda kar ya da zararınızın 0 olması, yani sadece giderleri karşılayabilmeniz için satmanız gereken tatlı miktarı 100’dür.

Kaynak: https://anlikdoviz.co/makale/basabas-noktasi-nedir.html

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.