80’li yıllarda John Bollinger tarafından tasarlanan Bollinger bantları, önemli bir teknik analiz indikatörüdür. Finansal piyasalar işlem gören araçların fiyat analizinde kullanılan Bollinger bantları, yatırımcıların işlemlerine yön vermesinde etkilidir. Peki Bollinger bantları nedir, nasıl hesaplanır, nasıl yorumlanır?
Bollinger Bantları Nedir?
Bollinger bantları, temelde basit hareketli ortalamanın üst ve alt kısmına çizilen fiyat değişimlerine dayalı iki standart sapma çizgisinden elde edilir. Bollinger bantları, genellikle 20 günlük basit hareketli ortalamalar baz alınır. Aşırı alım ve satış konusunda yatırımcılara bilgi sunan Bollinger bantları, doğru ve basit bir biçimde yorumlanması halinde yatırımlarınızdan kazanç sağlayabilirsiniz. Kimi yatırımcılar tarafından volatilite bandı olarak da anılan Bollinger bantları, riski hesaplamada oldukça etkilidir. Özelikle Forex gibi volatilitenin yüksek olduğu piyasalarda başarı oranı artmaktadır.
Trendlerin hâkim olduğu kanallarda fiyatlar bantlar arasında gidip gelmektedir. Üst kısımda bulunan standart sapma çizgisine yaklaşan fiyatlar, yatırımcılar için satış sinyali vermektedir. Fiyatların alt kısımdaki banda yaklaşması ise alış sinyaline işaret etmektedir. Yatırım için tercih ettiğiniz araç fiyatının yukarı doğru kırılması, aşırı alış göstergesi olarak kabul edilir.
Fiyatların zirve ve dip noktaları, Bollinger bantlarına yaklaştığında ürünün aşırı alış ve aşırı satış sinyalleri vermektedir. Yatırımcılara trendler ile ilgili sinyaller sunan Bollinger bantlarının etkin takip edilmesi, yatırımlarınızdaki risk oranının azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Bollinger Bandı Nasıl Hesaplanır?
Bollinger bantları; orta Bollinger bandı, üst Bollinger bandı ve alt Bollinger bandı olmak üzere 3 çizgiden oluşmaktadır. Bu bantlar ise birbirinden farklı formüller ile hesaplanmaktadır. Bollinger bandı hesaplama formülleri aşağıda yer almaktadır:
Orta Bollinger Bandı = 20 Günlük Hareketli Ortalama
Üst Bollinger Bandı = Orta Bollinger Çizgisi + 2 Standart Sapma
Alt Bollinger Bandı = Orta Bollinger Çizgisi – 2 Standart Sapma
Bollinger Bandı Nasıl Yorumlanır?
Analizlerinizde kullanabileceğiniz Bollinger bantlarının teknik kısmını anlatmaya çalıştık. Bollinger bantlarının yorumlanması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.
- Bollinger bantları arasındaki mesafenin daralma görüyorsanız işlem yaparken dikkatli olmalısınız. Çünkü fiyat hareketlerinin daralması, hacmin ve volatilitenin azalmasına işaret eder. Bu durum da söz konusu ürüne ilginin azaldığını belirtir. İlginin artması için bir şekilde piyasadaki durgunluk ortamının giderilmesi gerekmektedir.
- Bollinger bantlarına dayalı işlem gerçekleştirecekseniz fiyatların alt ve üst bandı kırdığı zaman emir verebilirsiniz. Bunun sebebi ise fiyat dalgalanmaları Bollinger bantları arasında kaldığında piyasanın yönünü belirlemek zordur.
- Fiyatlar, üst Bollinger bandını kırdığında yükseliş trendinin devam etmesi beklenir. Alt Bollinger bandını geçmesi durumunda ise düşüş trendinin devam edeceği anlamına gelir.
- Fiyatlar orta Bollinger bandından alt banda kırılıyorsa fiyatta düşüş olabilir. Ancak orta banttan üst banda yöneliyorsa yükseliş beklenir.