Borsaya Kote Olmak Ne Demek?

0

Yatırım alanınızı değiştirdiniz ve artık borsada yatırım yapacaksanız bazı ifadeleri bilmeniz gerekir. Her piyasanın ve sektörün kendine göre kuralları vardır. Borsa, doğru yatırımlar yapıldığında ve doğru adımlar atıldığında kazandıran bir piyasadır. Hisse senetlerinin ticaretinin yapıldığı piyasada kote olmak ifadesi kullanılmaktadır. Bu piyasada yatırım yapacakların Borsada kote olmak ne demek? Olduğunu bilmeleri gerekir.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsa’sında şirketlerin senetlerinin ne kadar yani kaç adet işlem görebileceğinin kaydını tutar. Bütün borsalarda aynı şekilde kayıtlar tutulmaktadır. Halka arz edilmeden önce şirketlerin yöneticileri ne kadar hisse senedinin kayıt altına alınacağını yani ne kadarına izin verileceğini bildirir. İlk halka arz edilmeden önce şirketler İMKB’den bunun için izin isterler. Meydana gelebilecek değişimler söz konusu olduğunda İMKB’den izin almadan senetlerin ticareti yapılamaz.

Borsada Kotasyonun Önemi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından kayıt altına alınmamış senetlerin ticareti yapılamaz. Bu durumda Borsaya kote olmak ne demek? Konusunun ehemmiyeti anlaşılmaktadır. Kısaca ve yeni borsa dünyasına adım atanlar için ifade etmek gerekirse; bir senedin kote olması onun İMKB tarafından tanındığının ispatıdır. ımkb tarafından tanınmak da senedin alım satım yapılmasına izin verilmedi anlamına gelir.

Borsaya Kote Olmak Ne Demek?

Dünya globalleşti ve sermaye piyasaları yaygınlaştı. Dünyanın prestijli ve bilinen borsaları işlem hacimlerini artırmaktadır. Yabancı ihracatçı şirketler hisselerini kote ettirmemektedir. Kote ettirme, yeni ürün geliştirme, menkul kaynaklar kalitesi yapısı, hisse senedi sayısı, borsadaki işlem sayına ve bazı unsurlara bağlı olarak belirlenir.

Dünya Borsalarının Kotasyon Kriterleri

Dünya ülkelerindeki prestijli borsalar listeye alma yani kotasyon işlemlerini belli kriterler çerçevesinde yapmaktadır. Kriterler sayısal ve sayısal olmayan olmak üzere iki farklı grupta toplanmaktadır. Sayısal kriterler şunlardır;

  • Şirketin tutarı
  • Şirketin piyasa değeri
  • Şirketin hissedar sayısı

Sayısal olmayan kriterler ise şunlardır;

  • Şirketin gelecekle ilgili planları
  • Şirketin ürettiği ürünlerin pazar kapasitesi
  • Şirketin son üç yıldaki denetimlerine dair mali geçmişe dair çizelgeler

Avrupa Birliği, borsaya kote edilme ile ilgili üç tane direktif vermiştir. Bunlar listeye alma kabul direktifi, kote edilme özellikleri ve ara dönem raporlarıdır. Yurt dışında faaliyet gösteren yabancı kuruluşlar Borsaya kote olmak ne demek? Konusunda belirtilen şartları sağladığı zaman Menkul Kıymetler borsasında kote edilirler.

Leave A Reply

Your email address will not be published.