Döner Sermaye Nedir? Nasıl Hesap Edilir?
Konuşmalar arasında birçok kişiden döner sermaye ifadesi duyulmuştur. Döner sermaye nedir, nasıl hesap edilir? Gibi sorular bilmeyenler tarafından merak edilmektedir. Tanımı bilinmeyen döner sermaye ödeme sistemidir. Devlet, döner sermaye aracılığıyla nakit kar sağlamaktadır. Sistemin oluşturulmasındaki en temel neden devletin ekonomik işletmelerden kazan elde etmesidir. Ülkemizde 2004 yılından itibaren işletilmektedir. Döner sermaye Sağlık Bakanlığı’na ait bütün kurum ve kuruluşlarda uygulanmaktadır.
Döner sermayenin faaliyette olduğu başka işletmeler de vardır. Fakat döner sermaye bütçesi en yüksek olan kurumlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren hastanelerdir. Oranın yüksek olmasından dolayı daha çok hastanelerde görev yapanlardan döner sermaye ifadesini duymaktayız. Hastanelerin döner sermaye bütçesi, hastaların kurumdan aldıkları sağlık hizmetine karşılık verdikleri ödemelerden elde edilir.
Döner Sermayeden Kimler Alır?
T.C Sağlık Bakanlığı’nda yeni işe başlayanlardan döner sermaye nedir, nasıl hesap edilir? Soruları sıklıkla duyulur. Sağlık kurumlarında çalışan memurlar, açıktan vekil olarak atananlar ve sözleşmeli personeller döner sermayeden alabilmektedir. Alınacak olan döner sermaye payı kurum çalışanının niteliğine ve rütbesine göre değişmektedir. İfade edilirken normal ödemelerden çok farklı gibi durmayan döner sermayede esas nokta devletin sistem aracılığıyla kar elde etmesidir.
Sağlık kurumlarının elde ettiği kazancın bir kısmı döner sermaye sayesinde devlet hazinesine gitmektedir. Geriye kalanın bir bölümü kurumun gerekli malzeme ve diğer ihtiyaçları için harcanır. Diğer bölümü ise maaşın dışında çalışanlara rütbesi ve durumu dikkate alınarak pay edilir. Döner sermaye sayesinde hem devlet kazanır, hem de çalışanlara ek ödeme yapılır.
Döner Sermaye Nasıl Hesaplanır?
Hastane ve sağlık kuruluşlarında çalışanları kapsayan döner sermaye sayesinde ek ödeme alınır. Hastane için çalışmasına rağmen daimi işçilere döner sermaye verilmez. Daimi işçilerin dışındaki personele dönerden verilir. Kurumun elde ettiği kazanç şu şekilde pay edilir;
- %15’lik bölümü devlet hazinesine verilir.
- %1’lik kısmı sosyal hizmetlere ayrılır.
- %5’lik kısmı da bakanlık payı olarak ayrılır.
- Verilen paylardan kalan kısmın %50’si sağlık kuruluşunun kalite katsayısıyla çarpılır.
- Katsayıyla çarpıldığında çıkan tutarı geçmeyecek şekilde ödemeler yapılır.
500 bin net kazancı olan kuruluş döner sermaye olarak 195 bin civarında dağıtım yapabilir. Döner sermaye nedir, nasıl hesap edilir? Konusu sağlık kurumlarında çalışanları direkt olarak alakadar etmektedir. Görüldüğü üzere döner sermaye çalışanlar açısından son derece önemlidir. Bundan dolayı döner sermayenin hesaplanması konusu her zaman da ilgi çekmeyi başarmaktadır.