Ev kiralarken veya satın alırken ya da arsa satarken bir şekilde emlakçılarla muhatap olmak zorunda kalabiliriz. Her ne kadar günümüzde Sahibinden gibi platformlar olsa da, emlakçı ofislerini ziyaret edenlerin sayısı oldukça fazladı. Zaten bir çok emlakçı bu tarz siteleri kullanmakta ve bu sayede müşteri çekmektedir. Dolayısı ile hayatımızın bir bölümünde emlak ofislerine gitmek durumunda kalabiliriz. Peki kimdir bu emlakçılar, nasıl emlakçı olunur? Emlakçı bürosu açmanın maliyeti nedir? Gelin detaylara birlikte bakalım.
EMLAKÇI OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Emlak kiralama ve satış işlemlerini yasal olarak yapma hakkında sahip bireylere emlakçı denmektedir. Emlak işlerinde aracılık işlemlerinden alınan ücretlere emlak komisyonu denmektedir. Türkiye’ de birçok kişi emlakçılık mesleğini severek yapmaktadır. Bu meslek için kişinin noter, belediye ve vergi dairelerindeki resmi işlemler hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
Günümüzde emlak süreci adına danışmanlık ve aracılık yapmak isteyen bireylerin emlak yetki belgesine sahip olmaları şart koyulmuştur. Çeşitli kuruluşlar aracılığıyla verilen bu belge sayesinde ticari ve yasal prosedürlere uygun şekilde ev, ofis, dükkân vb. gayrimenkullerin satış ve kiralama işlemlerinde yetki sahibi olunabilir. Bu yazımızda emlakçılık yapabilmek için gerekli şartlara ve emlak ofisi açma maliyetinin ne kadar olduğuna değindik.
EMLAK OFİSİ NASIL AÇILIR?
Emlak ofisi açabilmek için alınması gereken bazı belgelerinin yanı sıra çeşitli şartlar da mevcuttur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki uzaktan eğitim programında 100 saatlik emlakçılık eğitiminin tamamlanması gerekmektedir. Ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği SC Belgelendirme kuruluşları tarafından alınacak emlakçılık sertifikası için kişiler teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamalı sınava tabii tutulurlar. Bu sınavları başarıyla tamamlayan bireyler emlak mesleki yeterlilik belgesi (emlakçılık yetki belgesi) almaya hak kazanmaktadır. Sonrasında emlak ofisi açmak isteyen bireyler bu gerekli belgelerin tamamını vergi dairesine ve belediyeye ibraz etmelidir.
Teslim edilecek evraklar arasında; emlakçılık yetki belgesi, vergi levhası, çevre temizlik vergisi kayıt belgesi, esnaf odası kayıt belgesi, işyeri açılış bildiri belgesi, ofisin kira olması kurumunda kira sözleşmesi, zabıta müdürlüğüne ödenen makbuz belgesi ve Halkbank’a açılış harcının ödendiğine dair harç makbuzu sayılmaktadır.
Emlakçılık mesleğinin yapılabilmesi için ofis açma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda bireyler, açacakları ofisin kira kontratını veya satın alındıysa tapu senedini gerekli belgelerin arasına eklemelidir.
EMLAK OFİSİ AÇMA MALİYETİ
Emlak ofisi açmak için yukarıda belirttiğimiz belgelerin maliyeti 2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra emlakçılık yapacağınız ofisinizin bulunduğu şehir, kiralama depozitosu ve ilk ayın kirası, ofise bağlatacağınız internet ve telefonun ücreti, ofis tabelası gibi maliyetler, açılacak ofisin büyüklüğüne ve kalitesine göre değişebilir. Bu kapsamda emlak ofisi açma maliyeti 20.000 TL ile 100.000 TL arasında farklılık gösterecektir.
EMLAKÇI OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Türkiye’de belirlenen şartlara göre emlakçı olmak isteyen bireylerin sağlaması gereken koşullar şu şekildedir: en az lise diploması olması, 18 yaşını doldurmuş olması, daha öncesinde iflas eden bireylerinin İcra ve İflas Kanunu hükümlerini yerine getirmesi, yüz kızartıcı suçlar kapsamında beş yıldan fazla hapis cezası olmamış olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca verilen eğitimlerde 100 saatlik eğitim almış olması ve emlakçılık yetki belgesi sınavlarını başarıyla tamamlaması gibi maddeler yer almaktadır. Bu şartları ve emlak ofisi açmak için gerekli belgeleri tamamlayan bireyler emlakçılık mesleğini yapabilirler.