Enflasyon Ne Zaman Düşer? Neden Düşmüyor?

0

Enflasyon, bir ülkede alım ve satım oranlarının belirlenmesi, halkın elinde bulunan varlıklar ile alışveriş yapabilmesi ve ürün ya da hizmetlere ulaşabilmesi gibi konularda çok önemli bir belirleyici etki oluşturmaktadır. Enflasyon özellikle ülkedeki alınan mal ve hizmetlerin karşılığında ödenen fiyatların sürekli artış göstermesi şeklinde basit bir tanım ortaya çıkarabilir.

Enflasyon konusunda yapılan basit tanım göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde son yıllarda bariz bir şekilde birçok ürünün fiyatında artışlar görülmektedir. Bu ürünler arasında gıda ürünleri, teknoloji ürünleri, ev ihtiyaçları, giyim ürünleri, kozmetik ve kırtasiye ürünleri gibi onlarca seçenek yer almaktadır. Her üründe ortaya çıkan artış ile birlikte Türkiye’de vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında da enflasyonun neden düşmediği yer almaktadır.

Türkiye’de Enflasyon Neden Düşmüyor ?

Türkiye’de enflasyon konusunda yapılan ekonomik çalışmalar enflasyonu düşürerek, Türkiye’de refah seviyesini arttırma amaçlı birçok nokta ortaya çıkarmaktadır. Ancak bu kadar yüksek uğraşlar gösterilmesine rağmen ülkemizde enflasyon halen düşüş göstermemektedir.

Ülkemizde her politika döneminde ve her yönetici döneminde enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ülkemizde enflasyona bağlı bir şekilde faiz oranlarının değişim göstermesi ve döviz kurlarında yaşanan değişimlerde belirli noktalarda birbirinin üzerinde etki göstermektedir.

Ülkemiz iç siyasetinde yaşanan sorunlar, jeopolitik değişiklikler, sınır dışı baskılar ve siyasi olaylar gibi birçok nokta döviz kurları üzerinde aynı şekilde dalgalanmalar oluşturmaktadır. Bu nedenle döviz sürekli bir şekilde yükselmekte ve yükselen döviz ile birlikte özellikle ithal mala bağımlılık yaşanması konusunda da fiyat yükselişleri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ülkemiz para birimi dolar karşısında giderek değer kaybederken, Euro karşısında da benzer şekilde değer kayıpları yaşamaktadır. Ancak bu kapsamda Merkez Bankası faiz oranlarını düşürmek için çalışmalar gerçekleştirse dahi bu çalışmalar genellikle yetersiz kalmaktadır.

Ülkemizde çoğu zaman hükümet tarafından da faiz oranları çok yüksek tutulduğu gerekçesiyle Merkez Bankası enflasyonun düşmemesinin sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir. Ancak Merkez Bankası tek sebep olarak görülmemeli ve fiyat istikrarı sağlayabilmek için sağlayıcı koşulların elde edilmesi de gereklidir. Ülkemizde enflasyon sürekli olarak yüksek görüldüğü için fiyat istikrarından bahsetmek komik olsa da üretim ve tüketim arasındaki dengeye çok yüksek özen gösterilmesi ve üreticinin çok fazla desteklenmemesi gibi durumlar da enflasyonun düşmesine engel olmaktadır.

Türkiye’de Enflasyon Ne Zaman Düşer?

Ülkemizde enflasyonda bariz bir şekilde düşüş elde edilebilmesi için tüketen toplumdan üreten toplum statüsüne geçiş gerçekleştirilmesi gerekir. Dünya ülkeleri arasında kendi kendine yetebilen bir noktada yer alacak Türkiye, jeopolitik konumu ve imkanları sayesinde de aslında tarım üretiminde çok yüksek avantajlara sahiptir.

Ülkemizin tarım ve sanayi gibi konularda elde edebileceği avantajlar göz önünde bulundurulursa, küçülen ve daralan bir tarım üretimi ve ithalat yapılması yerine daha fazla üretime yönlendirilerek ihracat ön planda tutulmalıdır. Vergi dağılımında eşitsizlik ortadan kaldırılmalı, gelir adaletsizliğinin olabildiğince azaltılması ile halk arasında denge oluşturulmalıdır.

Türkiye’de Güncel Enflasyon Kaç ?

Türkiye’de son gelen verilere göre enflasyon oranı %20’nin hemen altındadır. Enflasyonun yükselmesindeki ana etken döviz kurlarındaki yükselişin baz etkisi olmuştur. Bunun dışında özellikle gıda enflasyonunda yaşanan artış Türkiye’de enflasyon oranlarını geçtiğimiz aylarda %20 seviyesinin üzerine çıkarmıştır.

TCMB’nin attığı faiz adımı ve hükümetin tanzim satış vb uygulamalar ile enflasyon aşağıya çekilmeye çalışılmaktadır. Her ne kadar henüz net sonuçlar alınamamış olsa da önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş trendine girmesi beklenmektedir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.