Fatura Ödeme Merkezi Nasıl Açılır? Maliyeti ve Şartları Nedir?

0

Günümüzde bir evde her ay en az 3-4 tane fatura ödemesi gerçekleşmektedir. Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi çeşitleri bulunan bu faturaların hepsinin ödenebildiği noktalara fatura ödeme merkezleri denmektedir. Eski sistemde her bir fatura için ilgili kurumun binasına gitme zorunluluğu mevcutken, artık bütün ödeme işlemleri fatura ödeme merkezlerinden kolayca halledilebiliyor. Bu sayede bireyler hem zaman tasarrufu sağlayabiliyor hem de yorulmadan fatura ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Ödemelerin daha hızlı yapılabildiği bu merkezler, bazı girişimciler için iş imkânı haline gelmiştir. Fatura ödeme merkezi açarak bu iş imkânından yararlanmak isteyen bireylerin bazı şartları yerine getirmesi ve firmalardan bayilik açma onayı alması gerekebilir. Aşağıda fatura ödeme merkezi açmak için gereken belgeleri ve bu açma işleminde ortaya çıkabilecek ortalama maliyeti sizin için derledik.

FATURA ÖDEME MERKEZİ NASIL AÇILIR?

Fatura ödeme merkezi açmak için iki seçenek mevcuttur. Bunlardan ilki merkezi tamamen kendi kontrolünüzde açmaktır. Bu noktada bireyler dükkân kiralamasından ekipmanların satın alınmasına kadar bütün maliyetleri kendileri karşılarlar. İkinci seçenek ise herhangi bir fatura ödeme merkezine başvuru yapmaktır. Bu sayede franchising seçeneği sunan ve size destek sağlayabilecek bir firmanın bayilik şubesini açabilirsiniz. Aşağıda sizin için konsept satışı sunan firmaları ve franchising kapsamında nasıl fatura ödeme merkezi açabileceğinize kısaca değindik.

FATURA ÖDEME MERKEZİ AÇMA MALİYETİ

Kendi işini kurmak isteyen herkes için oluşabilecek maliyetler değişiklik göstermektedir. Örneğin açacağınız ofisin büyüklüğü, tabelanın ışıklı olması, iç dekorasyonu gibi pek çok unsur sizin için çıkacak masrafları etkileyecektir. Bayilik veren firmalar ortalama 15.000 ile 30.000 TL arasında konsept satışı yapmaktadır. Türkiye’de fatura ödeme merkezi bayisi için anlaşma yapabileceğiniz firmalardan arasında; N Kolay, Fatura Tim, Faturamatik, Sizin Vezne, Faturakom ve Fatura Vizyon gibi şirketler bulunmaktadır. Bu firmaların her birinin size sunacağı şartlar ve maliyetler farklılık gösterebilir. 2021 yılındaki verilere göre fatura ödeme merkezi açma maliyeti ortalama 50 bin TL ile 200 bin TL arasında değişmektedir.

FATURA ÖDEME MERKEZİ AÇMAK İÇİN GEREKENLER

Bayilik aracılığıyla açılan bu fatura ödeme merkezleri, ödenen faturalar başına komisyon olarak ortalama 3 TL almaktadır. Her ailenin en az beş fatura ödemesi gerçekleştirdiği düşünülürse, iş yeri açmak isteyen girişimciler fatura ödeme merkezlerinden ciddi oranlarda kar elde edebilirler. İş yerinin minimum 15-20 metrekarelik bir alan olması gerekmesinin yanı sıra bayiliğin işlek bir caddede olması avantaj sağlayacaktır. Ancak maalesef fatura ödeme merkezi adı altında pek çok kişi dolandırıldığı için halkın bu bayiliklere olan güveni sarsılmıştır. Bu yüzden merkezde yanınızda çalıştıracağınız elemanların güvenilir ve iyi eğitimli olması, çevredeki insanların fatura ödemek için sizi tercih etmesine katlı sağlayacaktır.

Bunların dışında fatura ödeme merkezi açmak için gerekli belgeler; ikametgâh belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, belediyelerden alınacak ruhsat ve izinler, vergi levhası fotokopisi, esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt belgesi şeklinde sıralanabilir. Çalışacağınız firmadan bayilik onayı aldıktan sonra gerekli şartları tamamladığınız takdirde fatura ödeme merkezi açabilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz.

Leave A Reply

Your email address will not be published.