Havacılık Yönetimi Nedir? Maaşları ve İş Olanakları Ne İş Yapar
Havacılık yönetimi nedir, maaşları ve iş olanakları ya da ne iş yapar? gibi sorular gençler tarafından sık soruluyor. Sivil havacılık yüksek okullarında yer alan havacılık yönetimi bölümü, adından da anlaşılacağı üzere havayolu şirketleri için kalifiye eleman yetiştirmektedir. Özellikle de muhasebe, finansman, emniyet ve kalite ya da yönetim bölümü için kalifiye eleman yetiştirmeyi hedefler. Bu bölümde okuyacak gençler yalnızca havacılığa dair ders almaz, aynı zamanda insan kaynakları, muhasebe, ekonomik, iktisat ve işletme ya da hukuk derslerine de tabi tutulurlar.
Havacılık Yönetimi, İş Olanakları
Havacılık gittikçe büyüyen, çok önemli bir sektördür. Sektörü her geçen gün biraz daha büyümesi, daha fazla eleman ihtiyacı doğurmaktadır. Bu nedenle kalifiye eleman yetiştirme görevini de sivil havacılık okulları üstlenmektedir. Lisans düzeyinde verilen bu eğitimlerde yabancı dil de oldukça önemli bir yere sahiptir. Kargo hizmetleri ya da yer hizmetleri görevlilerinin dahi artık bu lisans programlarından mezun olmuş kişilerden seçildiği düşünüldüğünde, aslında ne kadar önemli bir bölüm olduğu da göze çarpmaktadır.
Maaşları Ne Kadardır
Maaşları ne kadardır sorusu aslında bu işte, hangi görevi üstlendiğine bağlıdır. Ancak bu sektörde alınacak minimum maaşın 3 bin TL’den başladığını söylemek doğru olacaktır. Yani yalnızca memur olarak çalışan bir kişisin, 3 bin TL ile 3500 TL arasında bir maaş aldığı bilinmektedir. Ancak bu bölümden mezun olunduğunda yalnızca memur olunmaz. Pilottan hostese kadar pek çok iş olanağı bulunur. Bu anlamda pilot maaşları 50 bin TL’ye kadar, yardımcı pilot maaşlar 30 bin TL’ye kadar, kabin hostes maaşları da 6 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Elbette bu maaşlar çalışılan firmaya göre de değişiklik gösterecektir.
Hostes Nasıl Olunur
Hostes nasıl olunur sorusunu genellikle bayanlar yöneltiyor. Ancak hostes alımlarında erkek adaylara da ihtiyaç duyuluyor. Hostes olmak için gereken şartlar ise kısaca şöyle;
- Havacılık sektöründe çalışmaya engel herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması,
- Bulunulan ülkenin resmi dilinin yanı sıra en az bir yabancı dil biliyor olmak,
- Diksiyonu düzgün ve piresentabl olmak,
- Havaalanının bulunduğu şehirde ikamet ediyor olmak,
- Yatılı uçuşları kabul ediyor olmak,
- Kadınlarda 1.60 ile 1.80 arası, erkeklerde 170 ile 180 arası boya sahip olmak,
- Düzgün bir fiziğe sahip olmak,
- İyi bir konuşma ve anlama yeteneğine sahip olmak,
- Esnek çalışma saatlerine ve ekip çalışmasına yatkın olmak,
Her işte olduğu gibi host ve hostes alımlarında da deneyim önemli bir yere sahiptir. Ayrıca hostes güncel maaşları, net 4 bin TL’den başlamaktadır. Yan haklar anlamında ilk göze çarpan ise taksi ücreti ve özel sağlık sigortasıdır. Ayrıca bayan hostesler için ücretsiz kuaför hizmeti de sağlanmaktadır.