Hissede Bayrak Formasyonu Nedir, Nasıl Görülür?

0

Günümüzde borsanın teknik analizinde kullanılmakta olan birçok formasyonunun bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu formasyonlar sayesinde hisselerin teknik analiz grafikleri kullanılarak, ileriye dönük tahminler yapılmaktadır. Bu formasyonlardan bir tanesi de bayrak formasyonudur. Bayrak formasyonu, borsanın teknik analiz boyutu ile ilgilenmekte olan kişilerin sıkça karşılaşmakta olduğu bir terim olarak biliniyor. Borsa endeksleri, pay tahvilleri ve kripto paraların analizinde sıkça kullanılan bir formasyon türüdür.

Borsa teknik grafikleri üzerinde oluşan bu formasyon, hızla yükselişe geçen bir trendin yatay form seyretmesi, ardından düşüşe geçmesi ve belirli bir seviyeye geldikten sonra tekrar yatay hareketlere başlaması şeklinde açıklanabilir. Bayrak formasyonunun diğer bir türü olan ters bayrak formasyonu ise hızlı bir düşüşle başlayan bir trend söz konusudur. Eğer formasyon yükselen bir trendle başladıysa yükselişin devam edeceği, düşüş trendi görülüyorsa düşüşün devam edeceği şeklinde yorumlanmaktadır.

Bayrak Formasyonu Kesin Sonuç Verir mi?

Borsada, hiçbir zaman için kesinlik belirtilemez. Her şey ihtimaller ve varsayımlar üzerine kuruludur. Bu sebepten dolayı, bayrak formasyonu da dahil olmak üzere tüm teknik analiz formasyonlarının kesin bir sonuç vereceği söylenemez. Fakat, bayrak formasyonunda görülen hareketler genellikle çoğu hissede aynıdır. Bu yüzden, borsacılar için oldukça güvenilir bir formasyon olup, birçok kişi tarafından aktif şekilde kullanılmakta olan bir formasyondur.

Sancak formasyonu hareketlerinde, ilk hareket çoğunlukla sert bir yükseliş sinyali ile başlamaktadır. Borsacıların yakalamayı hedeflediği ve ciddi bir kazanç sağlayacak olan nokta, tam olarak burasıdır. Bu noktanın kaçırılması durumunda sancak formasyonunun olası ileriki hareketlerine göre yorumlar yapılması ve bu doğrultuda hareket edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca formasyon dışı hareketler görüldüğünde de temkinli davranmakta fayda vardır.

Sancak formasyonu olarak da geçen bu formasyon gözetilirken, yukarıda bahsedilen kriterlere uyulması istenilen başarının elde edilebilmesi adına oldukça önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelelim bayrak formasyonu özellikleri konusuna.

Bayrak Formasyonlarının Genel Özellikleri

Sancak formasyonu özellikleri şu biçimde sıralanabilir;

  • Genelde, trendin ortalarında görülmektedir. Trend başlangıcı ya da sonunda çok nadir şekilde görülmektedir.
  • Kısa vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilen, gayet verimli bir formasyondur.
  • Trende aksi bir hareket başlayacağının sinyallerini vermektedir.  
  • Direncin kırılması ile başlayan formasyon, sancak direğinin boyuna ulaşana kadar yükselmeye devam eder ve sona erer.
  • Hızlı ve aşırı hareketli bir formasyon olarak kabul edilmektedir.
  • Sık sık flama formasyonu ile karıştırılmaktadır. Fakat flama formasyonundan farklıdır ve farkı da dikdörtgen şeklinde bir oluşum görülmesidir.
  • Oluşumunda ateşleyici faktör, dikdörtgenin sonunda yer alan hacimdeki artıştır.
  • Aşağı ya da yukarı yönlü hareketler genellikle direk boyuyla sınırlıdır. Direk boyunu geçen bir hareketlenme görüldüğü takdirde, bayrak formasyonu varsayımından vazgeçilebilir.
  • Zaman zaman, geri dönüş sinyalleri olarak kabul edilmektedir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Bayrak formasyonu, geri dönüş sinyalleri veren bir formasyon değildir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.