İştira ve İskonto Kredisi Nedir?

0

İştira ve İskonto Kredisi Nedir?

İştira ve Iskonto Kredisi, vadesi dolmamış çek veya senetlerin bankalar aracılığı ile nakde dönüştürülmesi işlemine denir. Firmalar zaman zaman finansal desteğe ihtiyaç duymaktadır. Geciken ödemeler veya işletmesine kalkınma kapsamında belirli rakamlara muhtaç olurlar, müşterilerinden çek veya senet alan firma yetkilileri bu değerli evrakların vadesinin dolmasını bekler ve ancak o zaman nakde dönüştürebilir. Ancak bankalar işte tamda bu noktada devreye girerek, acil nakit ihtiyacınıza destekte bulunur.

Elinizdeki çek veya senetleri kaybetme veya çalınma durumlarına karşıda bir önlem olarak alabileceğiniz bu durumu, bankanıza giderek temin altına alabilirsiniz. Bankalar sizden bu çek veya senetleri alır ve bu evrakların tutarında belirli kesintiler yaparak (KKDF, BSMV) ve faiz oranları ekleyerek size nakit kredi yardımında bulunur. Yalnız dikkat edilmesi gereken en önemli husus da bu çek veya senetlerin vadesi geldiği anda bankaya ödeme yapılmasıdır.

İskonto Kredisi Nedir?

İskonto kredisi, aynı belediye sınırları içerisinde bankaya satılması ve vadesi gelmemiş senet, çekin ödeme yerinin banka aracılığı ile nakde dönüştürülmesi anlamına gelmektedir. İşletmelerin kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılayan bu kredi seçeneği ile ticari faaliyetlerin aksamadan, kalkınmasına büyük olanak tanır. Pek çok ticari işletme değerli olan bu evraklar sayesinde gelir gider oranlarını dengeleyerek, bankalardan destek alırlar. Bu sayede hem acil nakit ihtiyaçları karşılanır hem de çek ve senetlerinin kaybolma ve çalınma gibi risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Şirketler aldıkları bu krediyi bilançolarına işletmezler, faiz oranları da diğer kredi çeşitlerine göre oldukça makuldür.

İştira Kredisi Nedir?

İştira kredisi, aynı belediye sınırları içerisinde olmayan ödeme yerinin bankalar aracılığı ile nakde dönüştürülmesi demektir. Ticari işletmelerin değerli evrakları olan çek ve senetlerin nakit ihtiyacı sıkışıklığından doğan bu kredi sistemi ile işletmenin kalkınabilmesi ve giderlerin karşılanabilmesine olanak sağlanır. Bankalar belirli kesinti ve faiz işlemleri sonrasında evrakın tutarı üzerinden kalan kısmını nakit olarak firma sahibine teslim eder ve vadesi gelen bu evrakların nakit olarak bankaya ödenmesini talep eder.

Leave A Reply

Your email address will not be published.