İsveç’de Asgari Ücret Ne Kadar? İsveç’de Yaşam Maliyeti
Dünya ülkeleri asgari ücret sıralaması 2020 konusu içerisinde kapsamlı bir bakış yapacağımız İsveç asgari ücret 2020 konusu, İsveç’i tanımanıza, İsveç’te yaşam maliyeti bilgilerine ulaşmanıza ve İsveç’te çalışmanın getirilerine göz atabileceğiniz bir konu olacak. İsveç nasıl bir ülke? İnsanlar kolay yaşayabilir mi? Geçmişten günümüze İskandinavya’nın en köklü tarihine sahip olan bu güzel ülke ne gibi özelliklere sahip? İşte huzurlarınızda İsveç.
İsveç Nasıl Bir Ülkedir?
İsveç ile İsviçre zaman zaman isim benzerliği nedeni ile karşılaştırılmaktadır ancak birbirlerinden apayrı ülkelerdir.Bize göre İsveç, İsveçlilere göre ise Sverige. Anlam ve ifade bütünlüğü olarak her ne kadar benzerlik gösteren kelimeler olsa da, ülkenin tam adı Konungariket Sverige, yani İsveç Krallığı. Parlamenter monarşi sistemine dayalı olan ve buna göre yönetilen ülkede, hanedanlığın çok enteresan ve sıradışı bir hikâyesi var. Bildiğiniz gibi Türk milletleri, Orta Doğu ve hatta Asya coğrafyasında var olmuş olan tüm imparatorluk ve hanedanlıklar, aile bağları ile ortaya koyulan ve babadan oğula geçen bir sisteme dayalıdır. Ancak, İsveç’te İsveç ile uzaktan yakından olmayan bir ailenin soyu, bugün İsveç Krallığını yönetiyor. Peki, bu nasıl oldu?
Bugün İsveç’in başında bulunan XVI. Karl Gustaf, aslında Fransız bir aile kökenine sahip. MÖ 12.000 yıllarına kadar dayanan bir tarihe sahip olan İsveç, 14. yüzyıldan beri krallık ile yönetiliyor. Bundan önce de monarşi sistemine sahip olan ülke, bu yönetim sistemine son derece alışık. Avrupa’nın en gelişmiş uygarlıklarından biri olan İsveç’te son Vasa hanedanı olan Kral 13. Karl, baba olamamıştır. Önceki Kral Gustaf ise Finlandiya’nın İsveç’ten kopmasına sebep olan kraldır. Bu durum sebebi ile Kral XIII. Karl, hem yeni toprak kazanımı elde etmek hem de arkasında bir veliaht bırakmak adına Danimarka hanedanlığına mensup prenslerden 41 yaşındaki August’u evlat edinir. Bu girişimin arkasında toprak kazanımı ve Finlandiya’nın kaybı büyük rol oynar. Ne var ki, henüz kral ölmeden, evlat edindiği August bir at vakası sebebi ile hayatını kaybeder.
Yaşanan tüm aksilikler, o dönem Fransa’nın başında olan Napolyon’a kadar gider. İsveç Kralı, ardında bir veliaht bırakmak istediğini Napolyon’a iletir. Napolyon ise kendisine sadık olan general Jean Baptiste Bernadotte’yi Kral’a veliaht olarak tavsiye eder. İşin enteresan bir başka kısmı ise J.B. Bernadotte’nun 1818’de taç giymeden önce Napolyon’a karşı ittifak kurarak Norveç’i elde etmesidir. 1844’te hayata veda eden ve taç giydikten sonra adını XIV. Karl Johan olarak değiştiren Bernadotte’nun soyu, bugün 6. Kuşak torunu olan ve hali hazırda İsveç Kralı olarak yaşamını sürdüren XVI. Karl Gustaf’tır.
Böylesine enteresan bir tarih ve hanedanlığa sahip olan İsveç, sanayileşmeyi diğer Avrupa devletlerinden daha erken keşfetmiştir. Asla sömürgeci bir yapı içerisine bürünmeyen İsveç, bugün 450.295 Km² yüzölçümü, 10,4 milyona yakın nüfusu ve kişi başına düşen 56.000 USD yıllık gelir ile son derece yaşanabilir bir ülkedir. Ancak, İsveç’in tek kötü yanı, diğer Avrupa ülkelerine göre daha pahalı olmasının düşünülmesidir. Peki, İsveç asgari ücret 2020 ile İsveç’te yaşamak gerçekten zor mu? İsveç’te asgari ücretten daha fazla kazanmak mümkün mü? Daha da önemlisi, İsveç asgari ücret tarifesi uyguluyor mu? Uyguluyorsa saat başı mı yoksa aylık mı uyguluyor? İşte cevaplar…
İsveç Asgari Ücret 2020
Dünya tarihinde önemli bir sahne alan, ancak bunca savaşın sonunda kaç yüzyıldır krallık ile yönetildiği netleştirilemeyen İsveç, tahminen 2000 yıldır monarşi ile yönetiliyor. İlk kraldan bu yana asla değişmeyen bir yapısı bulunan ve bugün yalnızca parlamenter bir sistem getirilen İsveç’te, monarşi hâlâ geçerli bir kavram. Her ne kadar gerçek bir İsveçli olmasa dahi Bernadotte’nun soyu İsveç vatandaşları ile evlenerek karma bir soy oluşturmuş ve ülkeye 200 yıldan fazladır hizmet vermiştir. Bugün İsveç’te yaşam standartlarının yükselmesindeki kilit rol ise sanayileşme ve milletçe bağlı oluştan kaynaklanmaktadır. İsveç asgari ücret 2020 ise belirlenmemiştir. Zira İsveç, Avrupa ülkeleri arasında saatlik ücret ödemesi ile çalışılan, buna karşı olarak da asgari ücret belirlemeyen bir ülke konumunda. Gerekçe olarak beyin göçü alamamak, gelişmenin durması ve çalışanların gelirlerinin azalacağı gösterildiğinden, İsveç’te bir birey başına yaşanabilir bir kazanç elde edilmesi yeterli. Bununla birlikte, ülkede bir çalışana saatte ortalama en az 17,50 Euro gelir elde etme şansı doğuyor. Bu da haftanın 5 günü ve günde 8 saat çalışma prensibine sahip bir birey için ayda ortalama 3.080 Euro asgari ücret elde etmek anlamına geliyor. Bu sebeple de İsveç’te yaşyan bireyler için İsveç asgari ücret 2020 tutarını 3.080 Euro olarak baz alacağız ve İsveç’te yaşam maliyeti hesabını bu tutar üzerinden yapacağız
İsveç’te Yaşam Maliyeti
İsveç’te kişi başına düşen ortalama aylık 2.850 Euro. Bu rakam, genellikle saatlik 17,50 Euro kazanan bir millet için İsveç asgari ücret 2020 konusuna bakıldığında, günde yapılan kısa çalışmalar sebebi ile kaynaklanıyor. İsveç’te insanlar genellikle günde 6-7 saat ve haftada 5 gün çalışıyorlar. Yani elde edilen kazanç ortalaması gayet normal. Peki, bu rakam ile İsveç’te yaşanıyor mu? İsveç’te maliyetler nelerdir? İşte merak ettiğiniz maliyet listesi:
- 1 Adet Ekmek – 1,1 Euro
- 12li Yumurta – 2,60 Euro
- 1 Kilo Tavuk Eti – 8,85 Euro
- 1 LT Süt – 1,05 Euro
- 1 Kilo Peynir – 7,85 Euro
- 1 Kilo Patates – 0,99 Euro
- 1 Kilo Domates – 2,65 Euro
- 1 Kilo Soğan – 1,09 Euro
- Çift Kişilik Akşam Yemeği – 56 Euro
- Ortalama Maaş -2.850 Euro
- Marka Spor Ayakkabı – 81,50 Euro
- Marka Jean Pantolon – 80 Euro
- 1 Litre Benzin – 1,45 Euro
- Ortalama bir otomobil – 18.500 Euro
- Tek yatak odalı daire kirası – 520/740 Euro
- 3 yatak odalı daire kirası – 870/1200 Euro
- Ortalama Fatura (Elektrik, Isınma, Su) – 65 Euro
İsveç’de asgari ücret kazanın ya da kazanmayın, İsveç’te yaşam maliyeti kulaktan dolma bilgilere kıyasla oldukça normal. Hatta bize sorarsanız, İsveç’te yaşamanın maliyeti pek çok Avrupa ülkesine göre daha makul seviyelerde. Kira seviyelerinde daha düşük koşullar ortaya koyması, faturaların daha kabul edilebilir düzeyde olması, asgari ücret olmasa da ortalama maaşların oldukça iyi olması ve benzeri pek çok detay, İsveç’te yaşamanın asgari ücrete yakın bir gelir elde eden birey için son derece kolay olduğunu gözler önüne koyuyor.