Literatür Taraması Nedir? Nasıl Yapılır?

0

Literatür bir konunun detaylı bir şekilde araştırılmasına denir. Bu araştırma bulunan verilerin sistemli bir şekilde düzenlenmesiyle yapılır. Peki literatür taraması nedir? Literatür taraması bir süreçtir. Bu süreçte veri toplanır, toplanan verinin hükmü yani önemi tartışılır, bulunan verilerin sorun ve ya sorunlarla ilişkisi kurulur ve en sonunda bilgi sınıflandırılır. Literatür taraması araştırmanızın tarihi bir yörüngeye oturtulmasına çok büyük katkıda bulunur.

Literatür Taramasında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Öncelikle taramanızın iyi, güncel ve özgün bir konusu olmalıdır. Bu konu özenle seçilmeli ve anlaşılır olmalıdır. Bu konunun anlaşılır olmasına yardımcı olmak için güzel bir araştırma sorusuna sahip olmalısınız. Bu soruyu bulmak içinde literatür taramasını çok iyi yapmalısınız. Verilerinizi düzgün ve düzenli şekilde toplamalı ve sistemli bir şekilde düzenleyip depolamalısınız.

Literatür Taramasının Önemi Nedir?

Bilimle alakası olan pek çok insan literatür taramasını çok önemsemez. Bunu zaman kaybı olarak görürüler. Bu çok büyük bir hatadır. Çünkü literatür taraması bir araştırmanın ayakları gibidir. Ayakları olmayan bir canlı nasıl ayakta duramazsa o araştırmada ayakta duramaz. Etkisini hemen yitirir. O yüzden literatür taramasının yapılması çok önemlidir. Bir araştırmadan önce literatür taraması nedir bunu bilmek gerekir.

Literatür Taraması Nedir? Nasıl Yapılır?

Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Literatür taramasının nasıl yapıldığından önce literatür taraması nedir bunu bilmek gerekir. Bundan sonra aşağıdaki adımları izleyerek literatür taraması yapılır.

  • İlk olarak hakemli dergiler taranır. Bu dergiler bilim kurulları tarafından hazırlanmış dergilerdir. Bu dergilerde bilgiler uzun araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Bu dergilere çeşitli sitelerden (Google akademik, ulakblim vb.) ulaşabilirsiniz.
  • İkinci olarak kitapları taranır. Araştırma konunuzla alakalı kitapları üniversite kütüphaneleri ya da yurtdışındaki üniversitelerin online veri tabanlarından bulabilirsiniz. Kitapları buralardan alıp okuyup gerekli bilgileri not almak size çok yardımcı olacaktır.
  • Üçüncü olarak hakemsiz dergi ve gazeteler taranır. Önceden doğrulanmamış bilgilerin doğruluğu kesin olmadığından bu kaynaklara çok zorda kalmadığınızda başvurmamanız sizin için çok iyi olacaktır. Çünkü bu dergi ve gazetelerden edindiğiniz bilgiler çalışmanıza zarar verebilir.
  • Son olarak uzman kişilerin görüşleri alınır. Bu adıma gerektiği zaman başvurmanız gerekmektedir. Burada elde ettiğiniz verileri başlangıçta kullanabilirsiniz. Uzmanların görüşlerini bazı yöntemlerle alınır. Alınan veriler çeşitli veri analiz etme yöntemleriyle tutarlı mı tutarlı değil mi diye kontrol edilir.

Görüldüğü üzere literatür taraması nedir? Sorusunun yanıtı oldukça ayrıntılıdır. Zira literatür tarama işlemi tamamıyla uzmanlık gerektirmektedir. Bu noktada bilim insanları açısından literatür tarama işleminin oldukça önemli bir işlem olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Leave A Reply

Your email address will not be published.