Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Çok Para Kazandırır Mı?
Sofraların en faydalı ve lezzetli yiyeceklerinden biri olan mantar, sağlıklı yapısı ile günümüzde birçok ülkede yüksek değerli olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda vücuda birçok farklı fayda sağlayan mantar ülkemizde de çoğu zaman Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir sebzedir. Bu açıdan günümüzde birçok kişi mantar yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığını ve ne kadar karlı olduğunu merak etmektedir. Mantar yetiştiriciliği son günlerde para kazanmak isteyen ve yen iş fikri arayanların popüler aramaları içerisinde yer alıyor.
Aromatik özellikleri ile her yemeğe ayrı bir tat katan mantar, çok eski zamanlardan bu yana tüketilirken, ülkemizde Akdeniz iklim koşullarında yetiştirilmesi gayet kolay bir besin türüdür. Bu açıdan da farklı türleri ile birlikte kültür mantarı, istiridye mantarı ve trüf mantarı yetiştiriciliğinin nasıl yapılabileceği ve ne kadar kazanç sağladığı konularına denilebilir.
Mantar Yetiştirmenin Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?
Akdeniz kıyısında bulunan İtalya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerde doğal bir şekilde yetişme imkanı bulan mantar, ayrıca mantar yetiştiriciliği sayesinde de profesyonel bir iş alanı oluşturmaktadır. Bu açıdan yetiştiricilikte ki avantajlara bakıldığında ülkemizin iklimi gayet uygun olurken, düşük bir yatırım ile az alanda düşük işçilik ile yetiştirme yapılabilir. Farklı çeşitleri bulunan mantar, her zaman geniş bir pazara hitap ederken, satışı kolay olup, ihracat oranı yüksek ve hızlı kar sağlayan bir üretim imkanı sunmaktadır.
Öte yandan mantar yetiştiriciliğinde bazı dezavantajlar da yer alır. Örnek olarak zehirli mantar türlerinden üretilmesi riski bulunmak ile birlikte mutlaka doğru bilgilerin alınması ve deneyimli bir şekilde işe başlanması önemlidir. Mantar yetiştiriciliğinde mutlaka Tarım Müdürlükleri, Halk Eğitim Merkezleri veya özel kurumlar tarafından verilen kurslara katılmak, sonrasında KOSGEB sertifika hibelerinden yararlanmak ve doğru üretim gerçekleştirmek gerekir.
Ülkemizde Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Ülkemizde yapılan mantar yetiştiriciliğine bakıldığında beyaz şapkalı kültür mantarları, trüf mantarı ve istiridye mantarı çeşitleri seçilmektedir. Yatırım maliyeti ve pazar genişliği sayesinde her üçünde de üretimi yüksek olanlara ulaşırken, kısaca her üretim çeşidine değinmek de mümkündür.
- Kültür mantarı; Türkiye’de çok büyük bir pazar payı oluştururken, beyaz şapkalı mantar olarak bilinir. Ülkemizde en çok üretimi yapılan mantar olması ile birlikte riski düşük ve satışı yüksektir. Öncelikle miseller elde edildikten sonra kompost içerisinde ekim yapılır. 23-25 santigrat derece arasında %80 gibi bir nem koşuluyla mantar üretmek mümkündür. Bu üretim çeşidinde genellikle 50.000 TL gibi bir yatırım ile başlarsanız, bir yıl içerisinde 65.000-70000 TL civarında bir kazanç elde edilebilir. Çok geniş bir arazi gerekmeden pazara yakın bir konumda az işçi ile üretim yapıldığında avantajlıdır.
- İstiridye mantarı bir diğer çeşit olmakla birlikte genellikle semt pazarlarında dahi satılmaktadır. Nemli ve ideal sıcaklıktaki kompost içerisinde mantar miseli kullanılarak ortalama 25 santigrat derece ve %70 nem oranında yetiştirme sağlanabilir. Sadece 100 metrekare gibi bir alanda 10.000 TL yatırım ile 1 ay içerisinde 15.000 TL gibi bir kazanç elde etmek mümkündür.
- Trüf mantarı çeşidine bakıldığında ise ekonomik bir değeri bulunmak ile birlikte protein oranı yüksektir. Siyah rengi nedeniyle “kara elmas” olarak da adlandırılan bu mantar, ticari şekilde Türkiye’de yazlık siyah trüf, kışlık siyah trüf ve bianchetto olarak çeşitlere sahiptir. Doğru çeşit seçildiğinde, dört mevsim üretim imkanı sağlarken, ilk hasat 5 yıl sonra alınır ve sabırlı bir üretim yapılması gerekir. Toprak kireçli olmalıdır ve sıcaklık asla -10 altına düşmemelidir. 3 yıl boyunca kurulacak bir tesiste 45 yıl üretim yapma imkanı sağlarken, 6 yıl sonunda karlılık imkanı sağlayabilir.

Mantar Yetiştiriciliği Ne Kadar Karlıdır?
Günümüzde Türkiye’de mantar yetiştiriciliği konusunda devlet birçok teşvik sağlarken; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Tarım Müdürlükleri ve Genç Çiftçi Projesi gibi projelerde hibe destekleri verilmektedir. Bu destekler karşısında sadece bir yıl içerisinde dahi %10 ile %20 arasında kar oranı elde edilebilir.