OECD Nedir? OECD’ye Üye Kaç Ülke Var? Hangi Ülkeler OECD Üyesi?

0

Gündemde devamlı adı geçen OECD merak edilen platformların arasında bulunmaktadır. OECD Nedir ? Özellikle kuruluş ikinci dünya savaşından sonra gerçekleşti. Organizasyonun amacı ekonomik bir kalkınma sağlama, analiz sağlama, sosyal verileri sağlama ve mali politikaları önemli oranda araştırma sağlamak için kuruluşu gerçekleşti. Ve OECD hakkında merak edilenleri anlatıyoruz…

OECD Nedir ?

OECD aslında bir teşkilat olarak bilinmektedir. Teşkilatın amacı iktisadi işbirliği ve kalkınma sağlamak olarak tasvir edilmektedir. OECD en çok merak edilen açılımlar arasında okuyucular tarafından araştırılmaktadır. OECD Nedir ? Açılımı( The Organisation For Economic Co- Operation And Development) olması nedeniyle kısa bir isimle anılmaktadır.

Özellikle tarihte ikinci dünya savaşı sonrasında batı ülkeleri ciddi zararlar gördü. Ekonomik olarak ülkeler ciddi oranda yıprandı. İşte OECD savaş sonrasında bu ülkeleri desteklenmesi ve hızlı bir onarım süreci geçirilmesi için kuruldu. Teşkilat 14 aralık 1960 yılında İngilizce ve Fransızca dilleri ana diller kabul edilerek kuruluşu gerçekleşti.

Hatta teşkilatın kurucu üyeleri arasında Türkiye Cumhuriyeti’ de bulunmaktadır. 2 ağustos 1961 yılında OECD kurucu üyeleri arasında katılım gösterdi.

OECD Görevleri Nelerdir ?

  •  Ülkeler bazında ekonomik ve istatistiksel hatta sosyal verileri sağlamak.
  •  Ticari amaç güden tüm tarım, teknoloji, çevre ve mali politika süreçleri değişikliklerini analiz edilip araştırılması.
  •  Ekonomi gelişim süreçlerinde analiz gerçekleştirmek.
  •  Ekonomik süreçlerde olması beklenen tüm gelişmelere karşı ön görüşte bulunmaktadır.
  •  OECD üye ülkelerine aynı zamanda bazı politika süreçlerinde yardımcı olmaktadır. ( Ortak sorunların çözülmesi, uluslararası politikalarda ara bulucu olma hatta ülkelerdeki iyi uygulamaların tanınması vb. sebeplerle tüm üye ülkelere yardımcı olmaktadır. )

OECD İçindeki Ülkeler Hangileri?

Katılım gösteren ülkeler şuana kadar 36 ülkeden oluşmaktadır. Aynı zamanda bazı üye olmayan ülkelerin OECD daveti sağlanmaktadır. Fakat ülkeler kendi rızaları doğrultusunda katılım gösterebileceğinden davetler bazen olumlu bazen olumsuz netice göstermektedir. Şuanda üye olan ülkelere bakalım.

Amerika, Türkiye, Estonya, İsviçre, Lüksemburg, Slovenya, Almanya, Finlandiya, İtalya, Şili, Macaristan, Avustralya, Fransa, Japonya, İzlanda, Meksika, Yeni Zelanda, Avusturya, Hollanda, Kanada, Norveç, Yunanistan, Belçika, İngiltere, Kore, Polonya, Norveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Litvanya, Portekiz, Slovakya, Danimarka, İsveç, İsrail, Letonya.

OECD Ne Amaçlıyor ?

  •  Ülkelerin istihdam oranlarını arttırmak.
  •  İnsanların yaşam standartlarında iyileşme sağlamak.
  •  Üye ülkelerin finansal istikrarlarını sağlama ve korumak için girişimlerde bulunmak.
  •  Özellikle sürdürülebilir ekonomi anlayışıyla büyümede destekleyici faktör olma
  •  Üye ülkelerin tüm ekonomik gelişimlerine yardımcı olunması
  •  Uluslararası yükümlülük şartlarını göz önüne alarak taraf olmadan tüm Dünya ülkelerine ticaretlerinin gelişmeleri için katkılarda bulunmak.

Özellikle OECD bu amaçlarla büyük bir farkındalık sağlayan teşkilatlardan biridir. 36 ülkenin üyeliğiyle bu ülkelerin katılımlarıyla fayda sağlayıcı toplantılar yapılmaktadır. Tüm süreçlerde OECD merkezi bir toplantı yeri belirler ve üye ülkelerin temsilcilerini davet etmektedir. Aynı zamanda katılım göstermeyi düşünen ve davet edilen ülkelerde bu toplantılara OECD izniyle katılım göstermektedir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.