Sermaye Piyasa Kurulu tarafından yapılan ve bir sınavlar bütünü olarak değerlendirebileceğimiz lisanslama sınavlarıdır. Bu sınavlar SPK veya SPL sınavları olarak da bilinmektedir. Bu sınavlara katılanlar bankalar, aracı kurumlar gibi alanlarda çalışmak isteyenler için yapılması gerekli olan bir sınavdır.
SPK lisanslama sınavı hakkında bilgi almak isteyenler bu sınavı yapan kurumdan bilgi almak isterler. Doğru bilgiye ulaşma ve sınava doğru hazırlık yapmak adına ilgili kişiler araştırma yapmaya başlayacaktır. Lisanslama sınavları alınacak belgeye göre farklılık göstermektedir. Faaliyet alanına ve alınacak belgenin uzmanlık alanına göre sınavlar değişmektedir. SPK lisanslama sınavları e-SPL sınavı ve SPK kağıt üzerinde yapılan sınav olarak ikiye ayrılmaktadır.
SPK Lisanslama Sınavına Kimler Girebilir?
Semaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan ve sermaye piyasası alanında çalışacak olan yönetici, personel, değerleme uzmanı, türev araçlar personeli gibi pek çok alana personel almak üzere yapılmaktadır. Bu alanlarda çalışma yapmak isteyen herkes bu sınavlara katılabilir.
Bu sınavlarda başarılı sayılmak için girilen sınavların her birinden 100 üzerinden 50 puan alma ve tüm sınavların ortalamasından 100 üzerinden 60 alma şartı bulunmaktadır. SPK lisanslama sınavı için çalışma alanına göre 2 yıllık üniversite ve 4 yıllık üniversite bitirme şartı bulunmaktadır.
Bu sınava girebilecek kişiler aşağıda sıralanmıştır:
- Sabit Getirili sermaye piyasası araçları ve repo-ters repo işlemlerinde müşteri temsilcisi olanlar
- Banka şubelerinde aracı kurum acentesi olarak faaliyet gösteren birimlerde
- Yatırım fonları biriminde müşteri temsilcisi olan kişiler
- Katılım bankalarının acentelik işlemlerinden sorumlu olan müşteri temsilcileri
- Hisse senedi alım-satımı görevini yürüten müşteri temsilcisi
- Bankaların call center-çağrı merkezinde görev alacak müşteri temsilcileri
- Aracı kurum irtibat bürosu sorumlusu ve takas operasyon sorumlusu olarak görev yapacak kişiler
- Hisse senedi ile ilgili işleme yapan birimlerin müşteri temsilcisi
SPK Lisanslama Sınavı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
SPK lisanslama sınavına başvuruda bulunacak olan kişilerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
- Kimlik kartı fotokopisi
- Bitirdiği üniversite ile ilgili olarak e-Devlet uygulaması üzerinden barkodlu Mezun Belgesi (mezun Belgesi) gereklidir.
- Mezun belgesinin noter onaylı örneği de başvuruda kullanılabilir.
- Üst lisansa başvurulması durumunda ise daha önce alınmış olan bir lisans belgesi var ise ilgili lisans belgesinin aslı getirilmelidir.
Bu belgeler hazırlandıktan sonra sermaye piyasa kurumunda çalışanlar evraklarını çalıştıkları kurum insan kaynakları teslim edebilirler. Herhangi bir kurumda çalışmayanlar ise belgeleri elden veya kargo, posta, kurye ile SPK’ya iletmeleri gerekmektedir.