YTD Ne Demek? Borsacıların Kullandığı YTD teriminin Anlamı

0

Yatırım araçları söz konusu olduğunda bloglarda, Facebook gruplarında ve diğer birçok mecrada birçok paylaşım yapılır ve bu paylaşımlar aracılığıyla bireyler finansal yatırımlar konusunda bilgi almak ister. Söz konusu finansal yatırımlar hakkında bilgi istendiği gruplardaki kişiler ve zaman zaman yöneticiler de bu bilgi talepleri sonucu gelen cevapların altına yatırım tavsiyesi değildir şeklinde bir not düşer. Yatırım tavsiyesi değildir notunun kısaltması ise son zamanlarda YTD olarak bilinir.

Günümüzde birçok kişi bu YTD notunun hukuksal bir önemi olduğunu da düşünür. Özellikle hisse senedi piyasası gibi yüksek riskli yatırım araçlarının sıklıkla takasının yapıldığı bir ortam söz konusu ise bu kısaltmayı kullanmak büyük önem arz eder. Bu yazımızda YTD ile ilgili birtakım bilgiler vermeye çalıştık. Keyifli okumalar dileriz.

YTD Kısaltması Yeterli midir?

YTD kelimesi; borsa analistleri, deneyimli yatırımcılar ve daha birçok kişi tarafından kullanılır. Bu ifade, parasını söz konusu yatırım aracına yatıracak kişinin riski kendinin üstlenmesi gerektiğini işaret eder. Çoğu kişi, olası hukuki sorunlardan korunmak için YTD kısaltmasının yeterli olacağı görüşündedir fakat bu görüş genellikle yanlıştır.

Finansal konularda bir görüş bildirildikten sonra yazının veya yorumun sonuna bir uyarı mesajı da eklenmelidir. Uyarı mesajından sonra YTD kısaltmasını da istenildiği gibi kullanabilirsiniz. Bu durumun temel sebebi, YTD kısaltmasının farklı şeylerin de açılımı olabileceği durumundan gelmektedir.

YTD ve SPK Uyarısı

SPK tarafından yazılan belli bir uyarı metni bulunmaktadır. Bu metni, aracı kuruluşlar ve finansal analistler, piyasa analizlerini yazdıktan sonra sıklıkla yazının son kısmına bırakmaktadır. SPK’nın hazırladığı metni, kullandıktan sonra görüşün altına YTD yazmak da sizi söz konusu yatırımın risklerinden sorumlu tutabilir.

Kısacası borsada ve diğer finansal mecralarda kullanılan YTD kısaltması, yazıyı veya yorumu yazan kişi hukuki sorumluluklardan kaçamaz. Dolayısıyla yatırım tavsiyesini sizin yerinize SPK tarafından yetkilendirilmiş bir uzmanın vermesi her zaman daha doğru olacaktır.

Borsa ile ilgili yanlış bir yönlendirme sonucu doğabilecek bir spekülasyon önemli zararlara neden olabilir. Eğer önemli bir kitleniz varsa bu durumu da dikkate almanız gerekmektedir.

YTD Yazmak Neden Gereklidir?

Birçok borsacı, deneyimli yatırımcı ve finansal analist; görüşlerini sosyal medya aracılığı ile dile getirmektedir. Bu analizlerin veya görüşlerin sonuna genellikle YTD kısaltması eklenir.

Bu kısaltmayı kullanmanın amacı, yatırımı yapacak olan kişinin kararının analizi yapan veya yazıyı yazan kişiyi bağlayamayacağını belirtmektir. İşte bu nedenle birçok kişi, YTD kısaltmasını finansal analiz yazılarında sıklıkla tercih eder. Öte yandan SPK bu kısaltmanın kullanılmasını önerse de bu kısaltmayı kullanmak, hukuki açıdan doğabilecek olumsuz sonuçları engellemez.

Hukuki olarak pek bir anlam ifade etmese de ekonomi ve finans yazılarında bu ifadeyi kullanarak yazdıklarınızın yatırım tavsiyesi olarak algılanmamasını sağlayabilirsiniz.

”Yatırım Tavsiyesi Değildir” Nerelerde Kullanılır?

Yatırım tavsiyesi değildir‘ anlamını taşıyan YTD kısaltması sadece hisse senedi yatırımcıları tarafından kullanılmamaktadır. Kripto para yatırımcıları, forex piyasası yatırımcıları ve döviz, altın alım-satımları yapan herkes tarafından kullanılabilmektedir.  Son dönemde coin piyasası oldukça revaçta olduğu için, kripto para analizi paylaşan bir çok yorumcu da YTD kısaltmasını kullanmaktadır.

[su_youtube url=”https://youtu.be/2vYs1oCTwDY”]

Leave A Reply

Your email address will not be published.